Kai Sorto

Koulukoirat avuksi myös Turussa

  • Beagle Winston auttaa kertotaulupelissä. Koira pyörittää noppaa ja auttaa lapsia keskittymään peliin. Kuva: Taina Järvi
    Beagle Winston auttaa kertotaulupelissä. Koira pyörittää noppaa ja auttaa lapsia keskittymään peliin. Kuva: Taina Järvi

KOIRA on ihmisen paras ystävä, jota voidaan koulutettuna käyttää apuna arviolta yli 30 erilaisessa ammatissa. Koirien vaikutusta myös erityislapsiin on tutkittu: koira-avusteisen pedagogiikan avulla on saatu hyviä tuloksia muun muassa autististen lasten sosiaalisten taitojen, empatiataitojen ja kommunikaation kehittämisessä. Koulukoiran läsnäolo on auttanut oppilaita myös keskittymään tehtävien tekemiseen ja parantanut oppimistuloksia.

Opetushallitus onkin myöntänyt Jyväskylän ammattikorkeakoululle rahoituksen opettajille suunnattuun koulutukseen "koira-avusteinen työskentely oppimisen ja kasvun tukena". Koulukoiria työskentelee tällä hetkellä useilla paikkakunnilla ympäri maata, myös Varsinais-Suomessa Raisiossa ja Salossa.

Kuitenkin Turun kaupungin sisäilmatyöryhmä on marraskuussa 2016 linjannut, etteivät koirat ole tervetulleita koulun sisätiloissa järjestettävään toimintaan. Päätöstä perusteltiin allergiasyillä, sillä noin 5 prosentilla koululaisista ja nuorista aikuisista on koira-allergia. Suurimmalla osalla heistä allergia on lievä. 

Myöhemmin ilmeni, että päätöksen sivuvaikutuksena kiellettiin myös koira-avusteinen työ Turun kouluissa, vaikka Turussa on tälläkin hetkellä ainakin 2-3 työtöntä, koulutuksen käynyttä koiraa kasvatusalan ammattilaisten työpareina.

Tietääkseni Turun sisäilmalinjauksia, mukaan lukien koirakieltoa, tarkastellaan viimeistään syksyn aikana uudelleen. Vaikka Turun sivistystoimiala onkin viime aikoina saanut lähinnä kielteistä julkisuutta, luotan siihen, että virkamiehet osaavat käyttää asian suhteen maalaisjärkeä. 

Mahdollisiin allergioihin ja koirapelkoihin liittyvät käytännön kysymykset on onnistuttu selvittämään ja järjestämään kaikissa muissa kaupungeissa. Miksei tämä olisi mahdollista myös Turussa?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat